DBA.MBA
DBA چیست :
دوره DBA یا دکترای مدیریت بیزنس و کسب و کار در واقع مخفف Doctorate of Business Administration می باشد. می توان گفت دوره DBA یک مدرک معادل با دکترا با رویکردی تحقیق و پژوهشی می باشد که تمرکز آن بر شیوه های کاربردی و مهارت در زمینه تجارت و کسب و کار است. سطح دوره DBA که پس از دوره MBA ارائه می شود بالاتر از سطح کارشناسی ارشد آکادمیک است و به نوعی می توان DBA را دکترای مدیریت تلقی کرد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که هدف از گذراندن دوره DBA پرورش استاد دانشگاه نیست، بلکه هدف از این دوره تقویت مهارت ها و دانش مدیریتی مدیران ارشد سازمان ها می باشد. پس فضای دوره DBA مبتنی بر کسب و کار و تجارت است. لذا مدرک PhD مناسب افرادی است که قصد دارند مدرس دانشگاه و یا محقق حرفه ای در زمینه مدیریت شوند حال آنکه دوره DBA با تمرکز بر مهارت های مدیران سعی در آموزش و ارتقای مدیران در کسب و کار دارد.
دوره DBA ممکن است تخصصی شود و در زمینه هایی نظیر حسابداری، مالی، مدیریت، بازاریابی، مدیریت عملیاتی و … ارائه شود. بیشتر موسسات و دانشگاه های DBA، آن را در گرایش های مختلف ارائه می کنند حال آنکه در بعضی موارد نیز این دوره به طور عمومی و با هدف تقویت مهارت های مدیریتی و رهبری ارائه می شود.
دوره تحصیلی DBA ممکن است تمام وقت یا پاره وقت باشد. اما در اکثر موسساتی که دوره DBA را ارائه می دهند، این دوره بصورت پاره وقت است به دلیل اینکه مخاطبان آن مدیران درگیر فضای تجارت و کسب و کار هستند و نمی توانند به صورت تمام وقت در دوره DBA شرکت کنند.
MBA چیست :
یکی از رشته های مدیریتی که درسالهای اخیر در ایران با اقبال عمومی مدیران و کارآفرینان رو به رو شده است رشته MBA است. این رشته به واسطه آموزش های مفید و کاربردی که به متقاضیان ارائه داده است توانسته نظر بسیاری از صاحبان کسب و کار را به خود جلب کند. سوال اصلی که در این زمان مورد مطرح می شود این است که آموزش های دوره MBA در چه زمینه ای است؟ سرفصل ها و محتوای دروس چیست؟
MBA چیست؟
MBA مخفف اصطلاح Master of Business Administration است که معادل فارسی آن “دوره پیشرفته مدیریت کسب و کار” است. نگاه MBA به مسائل حوزه مدیریت بیش از آنکه پژوهشی و تحقیقاتی باشد کاربردی و عملی است. به بیان دیگر هدف اصلی MBA تبدیل دانش صرف مدیریتی به مهارت کاربردی و اجرایی مدیریت است. در طی دوره های تحصیل MBA دانش پذیران با استفاده از دانش مدیریت درصدد حل مسائل و برطرف کردن چالش های مدیریتی واقعی بر می آیند. MBA مدیریت کاربردی برای کسانی است که میخواهند از علم مدیریت برای بهبود شرایط کسب و کار خود و یا ارائه مشاوره و خدمات مدیریتی به دیگر کسب و کارها استفاده کنند.
مخاطب دوره MBA چه کسی است؟
مدیران رده میانی و رده بالایی سازمان ها که قصد دارند با بهره برداری از به روز ترین متدهای علمی و کاربردی مدیریت کسب و کار خود را به روز کنند می توانند از دوره های MBA نهایت استفاده را ببرند. کارآفرینانی که قصد دارند یک کسب و کار جدید را شروع کنند و خود تبدیل به مدیر خود شوند می توانند با استفاده از آموزه های MBA نسبت به ایجاد کسب و کار خود اقدام کنند. علاوه بر موارد فوق تمام افرادی که پس از کسب تجربه هایی در بازار کسب و کار قصد دارند وضعیت کاری خود را متحول کنند و آینده کاری بهتری را برای خود رقم بزنند مخاطبان اصلی دوره های MBA هستند.
محتوای آموزشی دوره MBA
در دوره های MBA بسته به گرایش مورد نظر داوطلب دروس متفاوتی ارائه می شود که در ادامه ضمن معرفی گرایش ها سرفصل دروس به طور مختصر بیان خواهد شد:
گرایش بازاریابی
در دوره MBA گرایش بازاریابی سعی می شود مهارت هایی مثل اصول بازاریابی، تدوین استراتژی های بازاریابی، اصول طراحی کمپین تبلیغاتی موفق، مطالعه و تحلیل بازار، تعیین بازار هدف و بخش بندی بازار، نگرش برنامه بازاریابی، افزایش وفاداری مشتری به سازمان و تکنیک های افزایش جذابیت محصول به دانشجو آموزش داده شود. با فراگیری این مهارت ها دانشجو می تواند به خوبی نسبت به تحقیقات بازار اقدام کند، بازار و نقاط قوت و ضعف رقبا را آنالیز کند و جامعه هدف محصولات و خدمات شرکت را شناسایی کند. دوره MBA بازاریابی از دانشجو یک مدیر بازاریابی می سازد و نباید تصور کرد که بعد ازاین دوره تنها شغل ویزیتور و مسئول فروش برای او در دسترس است.
مفاهیم محوری گرایش بازاریابی:
مهارت ها و مفاهیم عمومی گرایش بازاریابی که با دیگر گرایش ها مشترک است:
شناخت مبانی سازمان و مدیریت
اصول بازاریابی
رهبری و مهارت های رفتاری و ارتباطی
مدیریت منابع انسانی
حسابداری برای مدیران
رهبری (حاکمیت) شرکتی و مسئولیت های اجتماعی
مدیریت مالی و بودجه ریزی بنگاه ها
مهارت اصول و فنون مذاکره
آشنایی با مدیریت پروژه
اصول سازماندهی و طراحی ساختار
برنامه ریزی استراتژیک
مفاهیم تخصصی گرایش بازاریابی:
استراتژی های بازاریابی
بازاریابی بین الملل
مدیریت برند
گرایش استراتژی
این که شرکت های بزرگ و کوچک چرا شکست می خورند همیشه به کمبود منابع مالی و نداشتن فناوری جدید مربوط نمی شود. گاهی شرکت های بزرگ به دلیل انتخاب راهبرد ها و روش های غلط شکست می خورند. پیشتر در نوشتاری مفصل دلایل سقوط نوکیا را بررسی کردیم. دیدیم که نوکیا به علت انتخاب استراتژی های غلط و راهبردهای کلان اشتباه و نادیده گرفتن رقبا شکست خورد. دوره های MBA گرایش استراتژی به شما این امکان را می دهد که برای توسعه کسب و کار خود یک برنامه ریزی استراتژیک کلان انجام دهید، شرایط کسب و کار خود و نقاط ضعف و قوت آن را تحلیل کنید، بتواند محیط کسب و کار و رقبا را به درستی بشناسید، آینده کسب و کار و سمت و سوی بازار را پیش بینی کنید و راهبرد های اجرایی برای برنامه های نوشته شده پیشنهاد دهید.
با گذراندن دوره MBA گرایش استراتژی شما می توانید به عنوان مشاور استراتژی و برنامه ریز به شرکت های بزرگ مشاوره دهید، برای تدوین برنامه های کلان دولتی اقدام کنید و آینده موفقیت یا شکست کسب و کارهای کوچک را پیش بینی کنید، تدوین طرح کسب و کار، حوزه کاری و پیاده سازی استراتژی به صورت عملی ابزارهای مفید یک مدیر برای کار در یک کسب و کار جدید و استارتاپ است.
مفاهیم عمومی گرایش استراتژی
مفاهیم عمومی مشابه دوره بازاریابی است. و دانشجویان هر دو گرایش به مفاهیم یکسانی تسلط خواهند یافت.
مفاهیم تخصصی گرایش استراتژی
مدیریت تحول سازمانی
تفکر استراتژیک
تدوین طرح کسب و کار
گرایش های رشته MBA بسیار متنوع و پرتعداد است که این امر گواهی بر انعطاف پذیری بالای این رشته است. گرایش های مالی، منابع انسانی، مدیریت تکنولوژی، کارآفرینی و مدیریت سیستم های اطلاعاتی نیز از دیگر گرایش های رشته MBA است.
تبدیل دانش به مهارت کاربردی و عملی
یکی از مشکلات اساسی که نظام آموزشی کشور ما و فارغ التحصیلانش با آن روبه رو هستند مشکل کاربردی نبودن دانش کسب شده در دوران تحصیل است. مطالب کهنه، فرمول های بی کاربرد که تنها در شرایط تئوری و آزمایشگاهی صادق هستند، دانش صرف و غیر قابل بهره برداری در بازار کسب و کار باعث شده است تا بخش عمده ای از آموزش هایی که در دوره تحصیل در دانشگاه به محصلین داده می شود بی فایده باشد.
این معضل باعث شده است قشر گسترده ای از جویندگان کار از مدرک و دانش آکادمیک خود استفاده ای نکنند و از مهارت های دیگری در بازار کار بهره ببرند. گویا شکاف عمیقی بین خواسته های بازار کار و توانایی های فارغ التحصیلان دانشگاه وجود دارد.
تنها راه حل معضل فوق الذکر کاربردی تر کردن دروس تحصیلی در دانشگاه و تغییر رویه آموزش است. نظام کهنه آموزشی مبتنی بر سیستم متکلم وحده و یک طرفه استاد و دانشجو نمی تواند دانشجو را برای بازار کار آماده کند. در این سیستم تنها به دانشجو انبوهی از مطالب علمی محض و پایه ای آموزش داده می شود و هیچ تاکیدی بر مهارتآموزی و تقویت توانایی های او نمی شود.